Spring naar content

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan je doen op verschillende plekken en manieren. Je kan iets bij de sportclub, de kinderboerderij, in het verzorgingshuis of bij de zorgboerderij. Je kan ook een ander helpen door bijvoorbeeld een boodschap te doen, een klein klusje of even helpen in de tuin.  

Het doen van vrijwilligerswerk is fijn voor de ander, maar vrijwilligerswerk levert ook jou wat op. 

Ik vind het leuk om mensen te helpen 
       als ze dat kunnen gebruiken. 
    Ik doe nu de tuin van een oudere man uit 
mijn buurt die het zelf niet meer kan. 
          Fijn om er te zijn voor een ander.

Achmed, vrijwilliger uit Zaanstad

Wat levert het jou op?

Vrijwilligerswerk is gezond 
Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligerswerk doen heel gezond is. Vrijwilligerswerk helpt onder andere om de gevolgen van stress en angst tegen te gaan, het levert sociale contacten op die een positief effect hebben op het welbevinden en vermindert de kans op een depressie. Het maakt je gelukkiger. Daarnaast wordt het zelfvertrouwen versterkt en dat werkt weer door in de manier waarop mensen in het leven staan.  

Je leert nieuwe mensen kennen 
Door het doen van vrijwilligerswerk kom je in contact met mensen die dezelfde interesses hebben. Daarom is het een goede manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten. Je kan op deze manier met mensen in contact komen die je anders nooit zou ontmoeten. En je houd je een mooie vriendschap aan het vrijwilligerswerk over. 

Je kunt iets betekenen voor een ander 
Als vrijwilliger maak je een verschil in de samenleving of in iemands dag. Je helpt een ander, op een manier die bij jou past. Door je inzet kun je écht iemands dag een beetje mooier maken! 

Goed voor je CV 
Door het doen van vrijwilligerswerk doe je ervaring op in werkzaamheden die je zelf uit kiest. Zo ontdek je wat goed bij je past en ontwikkel je nieuwe vaardigheden. Dit kan je op je CV vermelden waardoor je vrijwilligerswerk misschien wel een hele mooie opstap kan zijn naar een leuke baan  

Je blijft actief en voelt je nuttig 
Vrijwilligerswerk is een prima manier om actief te zijn of actief te blijven. Al het vrijwilligerswerk is nuttig waardoor het je meestal ook een goed gevoel geeft. Het maakt niet uit of je nu met pensioen bent, of nog studeert, vrijwilligerswerk is een prima manier om je maatschappelijk betrokken te (blijven) voelen.

Vrijwilligerswerk vinden of gebruik maken van de vrijwilligersschool

Lees hieronder meer over het vinden van vrijwilligerswerk in jouw regio. Ook kan je via de knop direct in de vacaturebank kijken van de vacatures voor vrijwilligers bij de SMD.

Ook vind je hieronder een knop naar de vrijwilligersschool van Zaankanters voor Elkaar. Daar worden diverse (online) trainingen aangeboden voor vrijwilligers of het werken met vrijwilligers. Neem zeker een kijkje in dit veelzijdige aanbod.

Vertrouwenscontactpersoon

De SMD vindt het belangrijk dat de dienstverlening of activiteit plaatst vindt in een veilige omgeving. Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is. De vertrouwenscontactpersoon heeft als taak te luisteren naar je verhaal en je te adviseren en te begeleiden met betrekking tot de procedure aangaande het indienen van klachten ten aanzien van seksuele intimidatie. Lees meer over vertrouwenscontactpersoon hier.

Vrijwilligerswerk vinden begint hier!

Vrijwilligerswerk in Zaanstad

Ik wil iets doen in Zaanstad.

Vrijwilligerswerk in Edam – Volendam

Ik wil iets doen in Edam – Volendam.

Vacatures vrijwilligers bij SMD

Ik wil vrijwilligerswerk doen bij de SMD.

Vrijwilligersschool

Ik wil mijn vaardigheden versterken.