Spring naar content

Vertrouwenscontactpersoon

Seksuele intimidatie komt overal voor: op het werk, tijdens het uitgaan, op school en helaas ook in de hulp- en dienstverlening. Als je ermee te maken krijgt, is het belangrijk te weten waar je terecht kunt voor hulp, ondersteuning en advies of gewoon een luisterend oor.

Signaleren en praten

De SMD vindt het belangrijk dat de dienstverlening of activiteit plaatst vindt in een veilige omgeving. Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is. Het kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Blijf er niet mee rondlopen! Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Erover praten is vaak moeilijk. Het kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jou en voor anderen. Op die momenten kan het prettig zijn om met iemand van buitenaf te kunnen praten en advies te krijgen. De SMD beschikt over twee vertrouwenscontactpersonen die klaar staan voor vrijwilligers en maatschappelijke organisaties in de regio Zaanstreek-Waterland en Beverwijk.

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon?

De vertrouwenscontactpersoon heeft als taak te luisteren naar je verhaal en je te adviseren en te begeleiden met betrekking tot de procedure aangaande het indienen van klachten ten aanzien van seksuele intimidatie. De vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt binnen de SMD. Daarbij is de vertrouwenscontactpersoon op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet. De vertrouwenscontactpersoon is er voor mensen die zelf slachtoffer zijn, maar ook voor mensen die geen slachtoffer zijn maar een vermoeden hebben, dan wel melding of klacht krijgen, van seksuele intimidatie bij een ander.

 

Hoe kan ik iemand bereiken?

De vertrouwenscontactpersoon is een medewerker van Zaankanters voor Elkaar van De SMD.

Klik op de knop en ga direct naar meer informatie over de VCP en de contactgegevens: