Spring naar content

Vertrouwenscontactpersoon

Seksuele intimidatie komt overal voor: op het werk, tijdens het uitgaan, op school en helaas ook in de hulp- en dienstverlening. Als je ermee te maken krijgt, is het belangrijk te weten waar je terecht kunt voor hulp, ondersteuning en advies of gewoon een luisterend oor.

Signaleren en praten

De SMD vindt het belangrijk dat de dienstverlening of activiteit plaatst vindt in een veilige omgeving. Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is. Het kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Blijf er niet mee rondlopen! Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Erover praten is vaak moeilijk. Het kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jou en voor anderen. Op die momenten kan het prettig zijn om met iemand van buitenaf te kunnen praten en advies te krijgen. Daarom heeft de SMD twee vertrouwenscontactpersonen aangesteld op wie iedereen die gebruik maakt van het aanbod van de SMD een beroep kan doen indien hij of zij te maken krijgt met seksuele intimidatie.

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon?

De vertrouwenscontactpersoon heeft als taak te luisteren naar je verhaal en je te adviseren en te begeleiden met betrekking tot de procedure aangaande het indienen van klachten ten aanzien van seksuele intimidatie. De vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt binnen de SMD. Daarbij is de vertrouwenscontactpersoon op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet. De vertrouwenscontactpersoon is er voor mensen die zelf slachtoffer zijn, maar ook voor mensen die geen slachtoffer zijn maar een vermoeden hebben, dan wel melding of klacht krijgen, van seksuele intimidatie bij een ander. De SMD heeft een gedragscode, hierin is uitgebreide informatie te vinden over dit onderwerp.

 

Hoe kan ik iemand bereiken?

De vertrouwenscontactpersoon is een medewerker van de SMD. Je kunt met de VCP in contact komen door te bellen naar het algemene nummer van de SMD en te vragen naar de VCP. Je kunt ook gebruik maken van het mail formulier, de VCP neemt dan contact met jou op. 

Telefoon 075 206 0011
Dit nummer is  op werkdagen tussen 9.00 – 17.00 uur bereikbaar.